Január - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30 31  

HAMRÁK BENCE alapszakos hallgató ERASMUS-tapasztalatai

A 2016/2017-es tanév őszi szemeszterét a 2016/2017-es tanévben Észtországban, Tartu városában töltöttem. Habár az ország második legnagyobb településeként tartják számon, akár gyalog is könnyedén be lehet járni. Kicsi mérete azonban semmit nem vesz el abból a pezsgő és nemzetközi kulturális közegből, ami évente több ezer egyetemistát fogad a világ minden pontjáról. A skandináv államok, Oroszország és Ázsia közelsége révén Tartu igazi multikulturális közösség, ami nem csak hatalmas élményt, de hasznos élettapasztalatot is ad, főleg egy politológiát vagy nemzetközi kapcsolatokat tanuló diák számára.

 

Fotók: Hamrák Bence

Az oktatás szempontjából két dolgot emelnék ki: a professzionalizmust és a diverzitást. Ha úgy vesszük, ezek az elemek határozzák meg az Erasmus ösztöndíj filozófiáját is, így Tartu ideálisnak mondható mindazok számára, akik ebben a szellemben szeretnék eltölteni a félévüket. Tanulmányi szempontból rendkívül fontos tapasztalatokkal gazdagodtam. Magas fokon oktatják az akadémiai kutatást és írást, ami a szakdolgozat előtt álló diákok számára gyakran a legnagyobb nehézséget jelenti. A kurzusok rendkívül színesek, főleg azok számára, akik valamilyen speciális területtel szeretnének foglalkozni. Idén egyszerre tanultam Ukrajna politikai kultúrájáról, az orosz diszkurzív politika Európát érintő hatásairól, illetve vettem részt egy 4 hónapos szimuláción az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, ahol többek között elemzéseket írtunk a kampány heti eseményeiről, illetve video hívással csatlakoztunk amerikai egyetemek szemináriumaihoz. A kurzusok rendkívül vitaközpontúak, az egyéni munka pedig nagy hangsúlyt helyez az önálló kutatásra. Rengeteg tárgyi tudással lehet idekinn gazdagodni a tekintélyes méretű irodalom révén, amivel az ember megismerkedik az órák során. Ezt a professzionalizmust fűszerezi meg az a változatos egyetemi közösség, amit a város nyújtani tud. Mind a tanárok, mind a diákok eltérő nemzeteket és kultúrákat képviselnek, ami rendkívül hasznos a szakmai megértés és mentalitás fejlesztésére.

Tartu egy igazi egyetemi város, ami az aktív szociális élet és a minőségi tanulmányok tökéletes elegyét nyújtja a kalandvágyó fiatalok számára. Az ország rendkívül gazdag és különleges kultúrával rendelkezik, ahol a történelem szó szerint megelevenedik a helyiek között járva. Mindemellett persze Tartu sokkal több, mint csupán észt város: igazi mikrokozmosza a különböző országok ambiciózus és nyitott nagyköveteinek.

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.